Friday, May 22, 2009

PERTANIAN ADALAH PERNIAGAANTopik- topik U-Wartawan

Berikut adalah topik yang akan dibincangkan oleh U-Wartawan yang bersiaran lima hari seminggu di Saluran 501 Astro Awani. Anda dijemput menjadi wartawan rakyat kami dengan menghantar rakaman video, mms, mel-e, faks, rakaman suara dan sms atau meninggalkan komen dalam laman ini.

Gajet & Literasi Maya
Fenomena anak muda hari yang sanggup berhabis beribu-ribu ringgit untuk memiliki telefon bimbit terkini, lap top canggih, I ipod dsb. Bagaiamana fenomena ini boleh diseimbangkan antara literasi maklumat, akses ilmu , hiburan & pembaziran, kawalan unsur pornografi, hackers ?

Atau ianya boleh menjadi punca pendapatan baru ?

Pengisian Cuti Sekolah
Cuti yang berkualiti. Dilema anak-anak & ibu bapa setiapkali tiba cuti persekolahan . Ada yang ingin mengisi cuti dengan menghantar anak-anak ke kelas tambahan atau seminar peperiksaan. Namun ada berpendapat cuti sepatutnya dimanfaatkan untuk bersantai bersama keluarga setelah penat disekolah & aktiviti persekolahan. Mana satu pilihan keluarga Malaysia ?

Teater & Aprisiasi Khalayak
Benarkah khalayak Malaysia kurang apresiasi terhadap teater & pementasan drama. Mereka begitu memilih genre seni tertentu & bermusim. Syarikat korporat sukar memberi tajaan kepada teater tempatan. Kumpulan-kumpulan teater tempatan sukar untuk berkembang akibat kekurangan sokongan khalayak ini

Pertanian adalah Perniagaan
Sektor pertanian hari ini perlu dilihat sebagai sumber pekerjaan baru bagi para graduan. Aplikasi Teknologi Moden & ICT perlu menjadi pemangkin kepada para graduan untuk menceburi bidang ini. Apakah sistem sokongan yang perlu ada. Ilmu bidang yang ingin diceburi. Masalah yang sering membelenggu petani moden.

Bank Idea Kerajaan / (Idea Factory )
Era kerajaan tahu semua sudah berlalu. Sudah sampai masanya rakayat tutut menyumbang sesuatu seperti idea bagi membantu kerajaan memperbaiki kelemahan dalam perkhidmatan