Wednesday, August 4, 2010

Ramadan Anak Muda


Selamat menyambut bulan Ramadan kepada seluruh umat Islam dan selamat menunaikan ibadat puasa. Ini peluang setahun sekali dan nikmat yang patut dsyukuri apabila kita berpeluang sekali lagi menyambutnya.


Sebelum kita melalui bulan Ramadan ini, ada baiknya kita merenung semula Ramadan yang pernah dilalui, juga hari-hari dalam kehidupan selama ini, apakah yang kita perbuat dan lakukan dalam hidup, segala kebaikan dan keburukan, kelebihan dan kekurangan yang kita telah lakukan.


Ramadan ini juga kita berpeluang sekali lagi untuk merenung dan bermuhasabah diri, menginsafi segala kekurangan dan kelemahan yang telah diperbuat dengan harapan dan doa dapat dibaiki. Begitu juga ini merupakan masa terbaik untuk kita meningkatkan amal bagi mendapat keberkatan dan kerahmatan-NYA yang berganda-ganda.


Jadikan ia permulaan kepada suatu kehidupan, perubahan baru dalam hidup untuk menempuh hari-hari kemudian yang lebih baik, sebagai umat Islam yang terbaik dan terpuji dalam segalanya.


Bulan ini merupakan suatu landasan untuk melakukan anjakan dan perubahan bahawa tidak ada lagi diri kita yang sebelum ini, berwajah herot dan kotor, dan melakukan perubahan sekurang-kurangnya untuk diri sendiri. Pada masa sama, bagaimana pula kita melihat diri dalam konteks yang lebih luas dan besar, dalam lingkungan kehidupan berjiran, setaman, sekampung dan sebagai satu umat peringkat negara, mahupun sejagat.


Banyak cabaran yang melanda, bukan terhadap diri secara peribadi tetapi sebagai umat Islam secara keseluruhan, bahawa perjuangan sentiasa berterusan dan musuh tetap ada dan selalu ada memerhati dan bertindak atas kealpaan dan kelemahan.


Bulan Ramadan, tidak sekadar berlapar dan berharga, lebih daripada itu menuntut pemahaman dan penghayatan untuk membersihkan jiwa dan hati kita daripada segala yang buruk dan batil, dan menjadi umat manusia terbaik.


Selamat menyambut puasa Ramadan dan ikuti siaran U-Wartawan pada 6 Ogos @ 10 malam yang akan memperkatakan topik ini. Selamat menonton.