Wednesday, October 14, 2009

Masalah Jantung Anak MudaMasyarakat sering beranggapan, penyakit jantung selalunya sering menyerang golongan berusia sahaja. Mungkin juga yang beranggapan penyakit jantung berlaku sekiranya mereka merokok dalam tempoh yang lama sebelum dikesan menghidap penyakit tersebut dalam usia 40-an. Pemikiran sebegini sering melanda masyarakat kita pada hari ini walhal, golongan muda juga tidak terkecuali daripada berpotensi mengidap penyakit kardiovaskular (CVD) dan lain-lain penyakit yang boleh mengancam nyawa.

Sesungguhnya, langkah-langkah pencegahan perlu dititik beratkan seawal usia lagi. Kes yang mengejutkan berlaku dewasa ini apabila Ketua Unit Kardiologi Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) Prof Madya Dr Oteh Maskon mengeluarkan kenyataan bahawa kira-kira lima peratus daripada 450 pesakit yang dimasukkan ke wad di PPUKM dalam tempoh setahun terdiri daripada golongan yang berusia bawah 40 tahun, yang rata-ratanya pada masa sama didiagnosis menghidap darah tinggi dan kencing manis, selain perokok. Hal ini menunjukkan betapa serius anjakan angka golongan yang mengidap penyakit ini.

Bagaimana kita memupuk generasi muda dalam mengutamakan kesihatan? dan bagaimana harus kita membawa persepsi masyarakat ke luar lingkaran dan pemikiran statik golongan masyarakat mengenai kepentingan kesihatan kardiovaskular?

Juga, bagaimana serta apakah gaya hidup masa kini yang menjurus kepada peningkatan kes ini dewasa ini? dan apakah implikasi buruk terhadap golongan muda dalam jangka masa panjang?
Selain itu, kesedaran juga masih tidak mencukupi sekiranya langkah-langkah pencegahan tidak dipraktikkan. Apakah langkah yang perlu disarankan agar golongan muda masa kini dapat mempraktikkan supaya dapat mengelakkan diri daripada berpotensi mengidap penyakit jantung? kongsikan pandangan dan pendapat anda di U-wartawan. Anda juga wartawan.