Thursday, August 6, 2009

Mengurus Kewangan Pesara


Kerajaan melalui Suruhanjaya Sekuriti akan memperkenalkan dana pencen untuk pekerja swasta dan bekerja sendiri, langkah yang diharap dapat memberi jaminan kewangan kepada golongan ini ketika melalui usia tua.
Langkah ini diambil selepas kajian mendapati 70 peratus daripada pesara ini menghabiskan semua wang dalam KWSP dalam tempoh kurang tiga tahun, meletakkan para pesara terbabit berdepan krisis kewangan yang teruk dan hidup dalam kemiskinan.
Hakikatnya, 90 peratus daripada pencarum memiliki simpanan semasa usia persaraan kurang RM100,000, juga meletakkan golongan ini dalam keadaan terdesak sehingga terpaksa terus bekerja pada usia tua.
Pengenalan dana pencen ini dijangka membaiki kedudukan sosial dan ekonomi pesara swasta untuk menempuh usia persaraan tanpa diganggu oleh masalah kewangan. Namun persoalannya, apakah modul terbaik kepada pelaksanaan dana ini.
Sebelum ini pernah diperkenalkan Skim Anuiti yang menggunakan dana KWSP pekerja untuk menjadi dana yang akan membolehkan pesertanya memperoleh bayaran pencen bulanan pada kadar tertentu ketika mereka bersara, tetapi dibantah kemudiannya.
Selain modul pelaksanaan, berapa kadar bayaran bulanan yang bakal diterima, apakah mungkin ia separuh daripada gaji akhir semasa bersara dan apakah pencen dibayar sepanjang hayat pesara dan bagaimana pula faedah untuk waris seperti dalam pencen kerajaan.
Lontarkan pandangan anda sebagai wartawan rakyat U-Wartawan.