Friday, June 26, 2009

Mendepani Ancaman Selsema Babi

Topik U-Wartawan 3 Julai


Persediaan pencegahan adalah sangat penting! Anda boleh mendapatkan immunization vaksin flu atau suntikan flu. Suntikan flu adalah baik sebelum anda menunjukkan simtom-simtom flu; walaubagaimanapun, jaminan vaksin flu yang ada sekarang adalah agak diragui.

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, simtom flu H1N1 adalah sama dengan influenza lain di dalam badan manusia- penyakit secara amnya. Antara simtom-simtom flu H1N1 ialah; demam, batuk, sakit tekak, sengal-sengal badan, pening kepala dan badan rasa sejuk. Kes influenze 2009 ini telah menunjukkan peningkatan dalam jumlah orang yang mengalami cirit-birit dan muntah-muntah.

Orang ramai dinasihatkan supaya peka dengan kebersihan diri dan persekkitaran. Kerap basuh tangan dengan sabun dan air, ataupun alcohol-based hand sanitizers terutamanya selepas berada di tempat awam.

Anda sebagai warga Malaysia yang prihatin dan berpengetahuan pasti mempunyai idea yang baik dalam usaha membantu mencegah merebaknya wabak ini. Jadi kongsikan bersama komuniti U-Wartawan.

Tuesday, June 23, 2009

Nilai Ekonomi Sampah

Topik U-wartawan 26 JunSebuah syarikat tempatan, Greenbase Utama Sdn. Bhd telah menjadi yang pertama di dunia untuk menukarkan sampah sarap kepada petrol dan diesel. Bukan sahaja kertas dan kayu, plastik yang sukar dikompos juga boleh diproses menjadi minyak.
Penemuan teknologi baru ini sudah tentunya boleh mengurangkan tapak pelupusan sampah di negara kita, selain mendatangkan punca pendapatan baru yang menguntungkan.
Selain menjadi pencapaian membanggakan kepada anak tempatan, kejayaan tersebut membuka satu lagi penyelesaian kepada masalah pelupusan sampah. Malah penemuan ini juga menjadi sumber tenaga alternatif kepada sumber lain bahan bakar.
Pastinya juga teknologi dan penememuan ini akan meningkatkan nilai ekonomi kepada sampah yang selama ini dilihat sebagai bahan buangan dan usaha kitar semula dilihat sangat terhad kepada bahan tertentu.
Apakah ini merupakan penemuan terbaik kepada pelbagai jenis sampah dan buangan dan penyelesaian kepada banyak masalah pencemaran dan alam sekitar serta pada masa sama menyumbang kepada pendapatan golongan tertentu dan memberikan nilai tambah ekonomi.

Idea Kerajaan Perpaduan

Mencintai Sungai Kita

Penipuan Black Money