Wednesday, August 19, 2009

Mengekang Penularan H1NI


Angka ramalan yang diberikan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berhubung penularan wabak H1N1 amat menggusarkan rakyat Malaysia. Angka sekurang-kurangnya lima ribu boleh maut tidak boleh dipandang ringan dan ia merupakan malapetaka kepada negara kita jika benar-benar seperti diramal.
Ketika negara lain berjaya membendung penularan virus ini, kenapa pula pendemik ini menjadi semakin buruk di Malaysia, dengan angka kematian yang semakin berkurang. Apakah rakyat kita tidak begitu mengambil peduli tentang kesihatan dan kebersihan diri sehingga begitu mudah digugat oleh virus, atau kerajaan gagal merangka pelan pencegahan terhadap penularan virus ini.
Lebih membimbangkan pula apabila penularan virus ini dijangka menemupuh gelombang kedua yang akan memberi kesan kesihatan buruk berikutan munculnya musim hujan yang dibawa angin timur laut. Sekali lagi, apakah rakyat Malaysia bersedia, sedangkan pada gelombang pertama kita menghadapi kepayahan mendepaninya.
Selain itu ketika, bagaimana pula penularan virus selesema H1N1 pada bulan Ramadhan ini? Mungkinkah ia akan mempengaruhi penularannya ke tahap lebih buruk sebelum gelombang kedua. Dan sebagai rakyat Malaysia, apakah yang kita lakukan untuk mencegah virus ini terus menular, atau kita sebenarnya mengambil sikap mudah atau sudah terhantuk baru terngadah tatkala nasi sudah menjadi bubur.
Sebahagian kes H1N1 dan kematian berkaitan dikatakan berpunca daripada sikap rakyat Malaysia berhubung kebersihan diri dan kepekaan terhadap gejala pendemik ini. Pastinya, ini memerlukan suatu anjakan baru dalam cara pemikiran dan bertindak rakyat Malaysia, selain kerajaan mengambil langkah lebih proaktif dan kreatif membendung penularannya.
Anda sebagai rakyat prihatin dan berpengetahuan dijemput memberi pandangan berhubung penularan H1N1 di negara ini, atau berkongsi pengalaman anda, keluarga, tempat kerja atau kejiranan anda dengan kami di U-Wartawan.